Type prosjekt: Gruppeprosjekt 
Arbeidsgivere: Statped Gjøvik
Om prosjektet
Høsten 2019 hadde vi et emne som het Fysisk prototyping. I dette emnet fikk vi et prosjekt som handlet om at vi skulle lage en prototype til en person med nedsatt funksjonsevne. Dette var et samarbeid med Statped, Statelig pedagogisk tjeneste. Vi skulle sammen i gruppen lage en prototype som kunne være morsom, men også være hjelpsom i hverdagen.
Gjennom samarbeidet med Statped gikk vi igjennom en prosess hvor vi først startet med å få forståelse for hvem brukeren var og ha det i tankene igjennom hele prosessen. Til slutt kom vi fram til et fysisk produkt.
Prosessen
Vi startet med å samle innsikt. Den viktigste innsikten vi gjorde var å høre på et foredrag hvor vi fikk forklart hvem brukeren var og hva familien ønsket at vi skulle prototype. Under dette foredraget lærte vi at brukeren likte musikk og rytme blant annet. 
Det brukeren og familien ønsket seg var en ting som kunne være morsom, men som også kunne være nyttig i hverdagen. Det var også snakk om at det var ønskelig at vi kunne lage noe som kunne oppmuntre brukeren til å være i aktivitet. 
Etter vi hadde fått en tanke om hvem brukeren var, gikk vi gruppevis og begynte å komme på ideer for hva som kunne passe til personen. Vi lagde tre ideer som vi viste fram, hvor den mest populære ideen var en musikkboks. 
Musikkboksen gikk ut på at den skulle spille musikk når man er i bevegelse og slutte å spille når man sto stille. Musikkboksen skulle være enkel å ha med seg når man skulle på en skogstur for eksempel. Vi tenkte at den kunne settes på en tursekk med en borrelås. 
Musikkboksen kunne gjøre det lettere å være i aktivitet og gi litt glede. 
Når vi fikk vite hvilken ide vi skulle gå for, begynte vi å planlegge hvordan musikkboksen skulle se ut. Vi utviklet en mal på en boks som kunne være stor nok til å ha plass til en raspberry PI. 
Vi la malen på boksen i Adobe illustrator og sendte filen videre til laserkutteren. Vi laserkuttet på MDF plater som var tykke nok. Etter boksen var laserkuttet, satte vi boksen sammen. Vi lagde hull på siden av boksen slik at ledningene til øreproppene eller headsetet kunne plugges inn i rasberry PI
Etter boksen var ferdig malte vi den i noen spreke farger og satte på borrelås slik at den er enkel å åpne og lukke og at den er lett å ta av og på sekken.​​​​​​​​​​​
Teknologi
For å få Musikkboksen til å funke brukte vi raspberry PI og Python programmeringsspråk. 
Raspberry PI er programmert slik at den sanser når man står stille og derfra skrur av musikken. Vi koblet en ledning fra musikkboksen til en PC vi hadde i en sekk slik at musikkboksen skulle fungere.
Hvis jeg skulle ha gjort dette prosjektet på nytt ville jeg ha vært mer med på å programmere fordi det kan jeg mindre om.
Min rolle
Vi delte opp oppgavene i gruppen utfra hvor mye kjennskap hvert gruppemedlem hadde om de forskjellige materialene og elektriske elementene.
Etter alle var ferdig med sin del satte vi det sammen til en prototype som skulle vise løsningen på en god måte. Det ble et fint produkt som ble tatt imot på en god måte.
Min rolle i begynnelsen av prosjektet var i å gjøre innsikt og forstå brukeren og hva personen ville ha. Det er viktig å forstå den personen man designer for. Etter det var jeg med på å komme med ideer. Når vi lagde prototypen, var min oppgave å lage selve boksen med to andre i gruppen. I hovedsak malte vi boksen gul og grønn og malte på noen noter som kunne illustrere at det handlet om musikk. Det er spreke farger som synes godt og gir glede. ​​​​​​
Det jeg lærte var å tilpasse produktet til en ekte bruker. Jeg lærte å jobbe i gruppe og komme fram til et godt produkt sammen.  
Back to Top